HOT-INFO

Odsłony: 11804

   Budżet na realizację Programu w Polsce w roku szkolnym 2019/2020 wynosi łącznie 238,15 mln zł, w tym 110,05 mln zł z budżetu UE oraz 128,10 mln zł z budżetu krajowego.

W I semestrze roku szkolnego 2019/2020 w Programie uczestniczy:

  • w komponencie owocowo-warzywnym – ok.12,4 tys. szkół podstawowych oraz ok. 1 725 tys. dzieci, które stanowią 94,2% grupy docelowej dzieci w całej Polsce,
  • w komponencie mlecznym – ok. 12,6 tys. szkół podstawowych oraz ok. 1 721 tys. dzieci, które stanowią 94,0% grupy docelowej dzieci w całej Polsce.

Umowy ze szkołami podpisało 98 zatwierdzonych przez KOWR dostawców owoców i warzyw oraz   107 – mleka i produktów mlecznych.

            Od dnia 16 września 2019 r. dzieciom uczestniczącym w Programie udostępnia się co najmniej 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki/przeciery owocowe (przygotowane do bezpośredniego spożycia), a także produkty mleczne. Dzieci mogą otrzymać bezpłatnie: jabłka, gruszki, śliwki (w I semestrze), truskawki (w II semestrze), soki owocowe/ przeciery owocowe/ zagęszczone przeciery owocowe, marchewki, rzodkiewki, papryka słodka (w I semestrze), kalarepę, pomidorki, mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.

            Liczba porcji produktów owocowo – warzywnych, które otrzymają dzieci w każdym semestrze roku szkolnego wynos 42, natomiast liczba porcji produktów mlecznych, które otrzymają dzieci w każdym semestrze roku szkolnego wynosi 40. Okres udostępniania produktów w danym semestrze wynosi 12 tygodni.

           http://www.kowr.gov.pl/program-dlaszkol/program-dla-szkol

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

program dla szkół

Działania edukacyjne i promocyjne oraz ocena programu

            Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania tych produktów. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca szkoły do efektywnej realizacji programu, czyli organizowania dystrybucji tak, aby dzieci wspólnie spożywały otrzymywane bezpłatnie produkty na terenie szkoły oraz do prowadzenia działań edukacyjnych.

            Działania edukacyjne określone są w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 31 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowego sposobu realizacji w szkołach środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym, które służą prawidłowej realizacji programu dla szkół oraz upowszechniają wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1659, z późn zm.). Działania te mają na celu upowszechnienia wśród dzieci wiedzy o korzyściach wynikających ze spożywania produktów owocowo - warzywnych i mlecznych, a także o pochodzeniu i uprawie produktów rolnych. Katalog działań edukacyjnych w Polsce obejmuje:

  • organizowanie konkursów i festynów tematycznych,
  • organizowanie warsztatów kulinarnych,
  • zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych w różnych formach,
  • wspólne spożywanie drugiego śniadania połączone z degustacją owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów (w tym produktów ekologicznych i regionalnych),
  • organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, zakładów przetwórstwa owoców i warzyw (w tym ekologicznych), zakładów mleczarskich oraz na lokalne rynki,
  • stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz mleka i ich przetworów, w szczególności przez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji oraz wydawanie gazetek.

            Aby wesprzeć szkoły w realizacji działań edukacyjnych KOWR przygotował  pakiet materiałów edukacyjnych obejmujący: filmy edukacyjne oparte na warsztatach kulinarnych, broszurę dla dzieci oraz poradniki dla rodziców i nauczycieli. Materiały edukacyjne zostały przekazane do szkół oraz udostępnione na stronach internetowych:

Oprócz działań edukacyjnych prowadzone były również działania promocyjne w ramach realizacji „Programu dla szkół”. Materiały promocyjne zostały udostępnione na stronie internetowej:

            http://www.programdlaszkol.org/promocja

„Program dla szkół” podlega również wieloletniej ewaluacji, pierwszy raport w tym zakresie zostanie przekazany do Komisji Europejskiej do dnia 1 marca 2023 r.

Materiały edukacyjne do pobrania lub wydruku:

Broszura dla dzieci: Ekipa Chrumasa na tropie zdrowego żywienia – Ciekawostki i ćwiczenia na tropie zdrowego żywienia

Poradnik dla nauczycieli: Zasady zdrowego żywienia – Wskazówki, pomysły i porady dla nauczycieli

Poradnik dla  rodziców: Zasady zdrowego żywienia – Wskazówki, pomysły i porady dla rodziców dzieci w klasach I-V

List instruktażowy

Konsola diagnostyczna Joomla!

Sesja

Informacje o wydajności

Użycie pamięci

Zapytania do bazy danych